Folket i Flatvika
Folket i Flatvika

Folket i Flatvika

”Folket i Flatvika” er ei utstilling om en flergenerasjonsfamilie som bor på en typisk liten gård et sted på Trøndelagskysten i året 1920. På denne tida er det et viktig tidsskille her på kysten: Overgangen fra den gamle, tusenårige kystkulturen og til vår moderne tid. I Flatvika har de fått separator og symaskin, og eldstegutten drømmer om at de skal få motorbåt.

Når du kommer til Flatvika, kan du få møte noen av dem som bor der. Ved hjelp av en lomme-pc kan du høre at de snakker til deg og forteller deg sin historie.

Kanskje kommer ho Olina fra Brattvika eller slarvkjerringa Nekka Fætn og hilser på deg? Laurine Larsen kommer av og til på besøk fra byen, og de yngste møter kan hende vesle Signe på fem år som leiker med lervdokka si, ho Amalie. Det er Kystmuseets gjennomgangsfigur, skarven, som ønsker deg god reise bakover i tida når du går ned til utstillingene i Kystmuseet. Den sitter på en stolpe, midt i vår tids litt ruskete fjæralandskap, og følger deg vaktsomt med øynene. Du skimter ditt eget speilbilde i små, korte glimt, og så - plutselig - er du der: På tunet i Flatvika en solblank sommerdag i året 1920.
Du ser naustet og stuahuset og det vesle saufjøset. Etter hvert ser du også flere av menneskene som bor her. Om du vil, kan du gå inn i naustet og hilse på far og sønn som steller med fyringen. Eller du vil kanskje heller besøke ho gammel-Karen Flatvika, som sitter inne på kjøkkenet. Hva er det hun steller med i dag? I døra til saufjøset står ei ung jente og drømmer seg bort. Hva drømmer hun om? Og ved naustveggen sitter det to karer, en gammel og en veldig ung. De snakker visst sammen. Her får de gamle, spennende fortellingene nytt liv hver eneste dag. "Du ha vel hørt om den gongen han Jens fekk ein pokal tå sølv frå sjølvaste kongen?", spør han gammel-Sivert.

Ta deg god tid i Flatvika. Bli kjent med dem som bor der. Bruk øyne, ører og nese godt. Vær åpen for inntrykk og opplevelser. Få inn stemninga fra ei anna tid.

VI ØNSKER DEG VELKOMMEN TIL EI HISTORIEOPPLEVELSE UTENOM DET VANLIGE!


Dyktige aktører fra lokalmiljøet formidler historien om kystgården Flatvika.