JUser::_load: Unable to load user with id: 63

Hellerisseren

Hellerisser, høvding og sjaman Hellerisser, høvding og sjaman Kystmuseet

Det er natt.  Stjernehimmelen lyser over dem.  Lyset fra det brennende bålet kaster underlige skygger rundt dem og sender gnister opp mot stjernene.  De to står og stirrer inn i flammene: Den gamle kvinna står med seremonistaven i handa og kaller på gudene.  Den høgreiste mannen er høvdingen, som har ansvaret for heile storfamilien.

Og ved det blankskura berget står ei yngre kvinne på kne.  Ho risser konturene av en hjort inn i berget.  Slik skal de sørge for jaktlykke og livberging for slekta si.
Kanskje skjedde dette et sted her i øyriket en gang for 3000 år sia?  Ennå har ingen funnet hjorten som vart rissa i berget, men den ligger kanskje gjømt under moselaget et sted?  Høvdingen, sjamanen og hellerisseren kan du ganske lett finne i utstillinga ”Øyrike midt i verden” på Kystmuseet i Fillan.

Mer i denne kategorien: « Dolken Gravrøysa »